Skoro thajská polévka s krevetami

DSC_1291

Divíte se, proč se jmenuje „Skoro thajská“? Je to proto, že inspirací receptu jsou thajské polévky Tom Kha Kai nebo Tom Yum, ale hodně jsem si ji uzpůsobila podle toho, co jsem našla v lednici a taky mi v ní chybí například citronová tráva, která naopak v originálu chybět nesmí. Tuhle rychlou polévku máme doma moc rádi a obzvlášť teď ve studených dnech pořádně zahřeje.

Když spěchám, používám předvařené, loupané, krevety z Icelandu, protože je nemusím čistit a polévka je tak za pár minut hotová.

INGREDIENCE (asi na 6 porcí):

  • Lžíce Tom Yum pasty (já ji kupuji u nás v práci)
  • Olej
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 500 ml kokosového mléka Aroy-D (můžete i jiné, ale tohle je podle mě nejkvalitnější)
  • 500 ml vroucí vody
  • Velká hrst žampionů
  • Velká hrst cherry rajčátek
  • Velká hrst zelených fazolek (opět ráda používám mražené z Icelandu, jsou ve skvělé kvalitě)
  • Svazek koriandru
  • 400 g krevet (můžete i víc, nebo míň, podle toho, kolik chcete)
  • 2 limetky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 4 cm zázvoru
  • 5 lžic rybí omáčky
  • Čerstvé chilli papričky, polud je na vás pasta málo pálivá

IMG_3213

POSTUP:

  1. V hrnci rozehřejte olej a rozmíchejte v něm pastu. Nechte krátce zasmahnout.
  2. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a vložte do hrnce. Zamíchejte a až cibule zesklovatí, přidejte na plátky nakrájený česnek.
  3. Ještě chvíli opékejte a pak vše zalijte vodou a kokosovým mlékem.
  4. Přidejte žampiony pokrájené na čtvrtiny, zelené fazolky a na tenké plátky nakrájený zázvor.
  5. Do hrnce vymačkejte všechny limetky a lžičkou vyškrábněte i zbytek. Vmíchejte cukr a rybí omáčku (ta slouží zároveň místo soli).
  6. Do polévky nakrájejte stonky koriandru a nechte polévku asi 10 minut vařit.
  7. Přidejte na poloviny nakrájená rajčátka a vařte ještě asi 3 minuty.
  8. Nakonec vhoďte krevety, ty už tam nechte pouze ohřát a vypněte sporák. Z dlouhého vaření by byly krevety „gumové“ a to nechceme.
  9. Ochutnejte polévku a pokud vám bude připadat málo slaná, dochuťte rybí omáčkou. Pode vlastní chuti můžete i přidat třtinový cukr, nebo limetku.
  10. Polévku podávejte s pořádnou dávkou čerstvého koriandru a pokud máte rádi hodně pálicé, i s čerstvým chilli.

TIP: Místo krevet můžete použít kuřecí maso. Nakrájíte ho na tenoučké plátky a budete ho vařit spolu se zeleninou.

TIP2: Pokud použijete nepředvařené krevety, vyloupejte je, očistěte a záda nařízněte od ocasu k hlavě hlubším řezem. Díky tomu se vám v polévce hezky zatočí dokola. I tyto krevety vložte do polévky až na závěr, uvařené jsou během vteřinky.

Takhle vypadají Iceland fazolky po rozmražení.

Takhle vypadají Iceland fazolky po rozmražení.