„Nahý“ čokoládový dort s mascarpone a jahodami

DSC_4900

Znáte nahé dorty? Nejedná se o marcipánový dort s prsama a nebo ve tvaru nahého zadku, ale o přírodní, nepotahovaný dort, který se ukazuje v celé kráse – vidíte korpus i vrstvy krému. Ke zdobení se nejčastěji používá čerstvé ovoce nebo květiny.

INGREDIENCE:

  • 200 ml vody
  • 125 g másla
  • 40 g holandského kakaa
  • 300 g hladké mouky
  • 370 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 125 ml mléka
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • Na krém: 1 mascarpone, 1 šlehačka 33%, 1 vanilkový lusk, moučkový cukr podle chuti
  • 250 g jahod

DSC_4884

POSTUP:

  1. Předehřejte troubu na 160°C.
  2. Máslo, vodu a holandské kakao smíchejte v hrnci a zahřívejte na plotně, dokud se nvše nerozpustí.
  3. Do mísy prosejte mouku, cukr, kypřící prášek.
  4. V druhé míse smíchejte mléko a vejce.
  5. Do mouky vlijte teplou kakaovou směs a promíchejte.
  6. Přidejte mléko s vejci a opět promíchejte.
  7. Připravte si ideálně 2 formy (já jsem použila 20 cm a 18 cm, aby byl dort „rustikálnější“). Pokud budete mít 1 formu, přizpůsobte čas pečení.
  8. Dno formy vyložte pečícím papírem a stěny pomažte máslem.
  9. Rozdělte těsto do dvou forem a dejte péct. Bude to trvat asi 45 min, ale kontrolujte těsto pomocí špejle.
  10. Po upečení nechte korpusy zcela vychladnout.
  11. Vyšlehejte šlehačku s mascarpone a vyškrábněte do ní vanilkový lusk. Dle chuti oslaďte moučkovým cukrem. Pokud budete mít problém se šleháním šlehačky, můžete použít trošku ztužovače.
  12. Každý korpus podélně rozkrojte a každou vrstvu namažte krémem a poskládejte na ni na plátky nakrájené jahody.
  13. Na vrch dortu dejte lžíci krému a poklaďte ji krájenými jahodami.
  14. Dort poprašte moučkovým cukrem a podávejte vychlazený.

DSC_4895