„Nahý“ čokoládový dort s mascarpone a jahodami
Znáte nahé dorty? Nejedná se o marcipánový dort s prsama a nebo ve tvaru nahého zadku, ale o přírodní, nepotahovaný dort, který se ukazuje v celé kráse – vidíte korpus i vrstvy krému. Ke zdobení se nejčastěji používá čerstvé ovoce nebo květiny.
INGREDIENCE:
- 200 ml vody
- 125 g másla
- 40 g holandského kakaa
- 300 g hladké mouky
- 370 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 125 ml mléka
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- Na krém: 1 mascarpone, 1 šlehačka 33%, 1 vanilkový lusk, moučkový cukr podle chuti
- 250 g jahod
POSTUP:
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Máslo, vodu a holandské kakao smíchejte v hrnci a zahřívejte na plotně, dokud se nvše nerozpustí.
- Do mísy prosejte mouku, cukr, kypřící prášek.
- V druhé míse smíchejte mléko a vejce.
- Do mouky vlijte teplou kakaovou směs a promíchejte.
- Přidejte mléko s vejci a opět promíchejte.
- Připravte si ideálně 2 formy (já jsem použila 20 cm a 18 cm, aby byl dort „rustikálnější“). Pokud budete mít 1 formu, přizpůsobte čas pečení.
- Dno formy vyložte pečícím papírem a stěny pomažte máslem.
- Rozdělte těsto do dvou forem a dejte péct. Bude to trvat asi 45 min, ale kontrolujte těsto pomocí špejle.
- Po upečení nechte korpusy zcela vychladnout.
- Vyšlehejte šlehačku s mascarpone a vyškrábněte do ní vanilkový lusk. Dle chuti oslaďte moučkovým cukrem. Pokud budete mít problém se šleháním šlehačky, můžete použít trošku ztužovače.
- Každý korpus podélně rozkrojte a každou vrstvu namažte krémem a poskládejte na ni na plátky nakrájené jahody.
- Na vrch dortu dejte lžíci krému a poklaďte ji krájenými jahodami.
- Dort poprašte moučkovým cukrem a podávejte vychlazený.
Nahý jahodový dort je krásný, jak to s ním dopadne při porcovani? Nezboří se?j