Mrkvový dort
Na letošní Velikonoce jsem připravovala mrkvový dort. Tak skvěle se povedl, že jsem po návratu z rodinného oběda musela dělat ještě jeden a proto si myslím, že je přímo povinnost ho vyzkoušet!
BUDETE POTŘEBOVAT:
- 400 g třtinového cukru
- 380 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek
- špetku soli
- 1 lžičku skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 2 hrnky vlašských ořechů
- 240 ml slunečnicového oleje
- 3 vejce
- 180 ml zakysané smetany
- 1 lžička pomerančové kůry
- 600 g strouhané mrkve
INGREDIENCE NA KRÉM:
- 75 g másla
- 375 g sýru Philadelphia
- 155 g moučkového cukru
- 2 lžičky vanilky
- marcipán na ozdobu
Jestli už máte všechny potřebné přísady (doporučuji použít opravdu ty uvedené, aby to byl pořádný mrkváč a všem se po něm dělaly boule za ušima!!), můžete se do toho pustit.
- Předehřejte si troubu na 180
- Do jedné mísy nasypte mouku, cukr, kypřící prášek, sůl, skořici, muškátový oříšek a nadrcené ořechy a vše dobře promíchejte.
- V jiné míse vyšlehejte olej, vejce, zakysanou smetanu a kůru z pomeranče.
- Vmíchejte tekutou směs do sypké a přidejte mrkev.
- V kulaté formě o průměru 24-30 cm pečeme cca 1 hod 40 min
- Než se vám upeče těsto, pojďme na krém. Je jednoduchý: všechny ingredience pořádně vyšleháme, dokud nezmizí hrudky.
- Vychladlý korpus potřete krémem, po horní části i bocích a ozdobte marcipánem.
Co se týká marcipánu, fantazii se meze nekladou. Udělejte mrkve, králíka, puntíky…prostě cokoliv co se hodí k dané příležitosti, na kterou dort připravujete :) Nejlepší je koupit si marcipán v bílé barvě a barvivem si vytvářet potřebné odstíny.
Doufám, že u vás doma zmizí z talířů stejně rychle, jako u nás!