Mrkvový dort

mrkváč

Na letošní Velikonoce jsem připravovala mrkvový dort. Tak skvěle se povedl, že jsem po návratu z rodinného oběda musela dělat ještě jeden a proto si myslím, že je přímo povinnost ho vyzkoušet!

mrkváč

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 400 g třtinového cukru
  • 380 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek
  • špetku soli
  • 1 lžičku skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 2 hrnky vlašských ořechů
  • 240 ml slunečnicového oleje
  • 3 vejce
  • 180 ml zakysané smetany
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 600 g strouhané mrkve

INGREDIENCE NA KRÉM:

  • 75 g másla
  • 375 g sýru Philadelphia
  • 155 g moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilky
  • marcipán na ozdobu

Jestli už máte všechny potřebné přísady (doporučuji použít opravdu ty uvedené, aby to byl pořádný mrkváč a všem se po něm dělaly boule za ušima!!), můžete se do toho pustit.

  1. Předehřejte si troubu na 180
  2. Do jedné mísy nasypte mouku, cukr, kypřící prášek, sůl, skořici, muškátový oříšek a nadrcené ořechy a vše dobře promíchejte.
  3. V jiné míse vyšlehejte olej, vejce, zakysanou smetanu a kůru z pomeranče.
  4. Vmíchejte tekutou směs do sypké a přidejte mrkev.
  5. V kulaté formě o průměru 24-30 cm pečeme cca 1 hod 40 min
  6. Než se vám upeče těsto, pojďme na krém. Je jednoduchý: všechny ingredience pořádně vyšleháme, dokud nezmizí hrudky.
  7. Vychladlý korpus potřete krémem, po horní části i bocích a ozdobte marcipánem.

Co se týká marcipánu, fantazii se meze nekladou. Udělejte mrkve, králíka, puntíky…prostě cokoliv co se hodí k dané příležitosti, na kterou dort připravujete :) Nejlepší je koupit si marcipán v bílé barvě a barvivem si vytvářet potřebné odstíny.

Doufám, že u vás doma zmizí z talířů stejně rychle, jako u nás!