Quiche s hráškem, šunkou a mátou
Chuť hráškového quiche mi připomíná nádivku, jaro a velikonoce. Pojďte si zpříjemnit studené podzimní dny vzpomínkou na jarní sílící sluníčko.
NA TĚSTO:
- 330g hladké mouky
- 170g másla
- 6g soli
- 1 velké (nebo 2 malá) vejce
- 60 ml studené vody
INGREDIENCE NA NÁPLŇ:
- 250g hrášku (klidně může být mražený)
- 150g šunky krájené nadrobno
- Vrchovatá lžíce nasekané máty
- 250 ml mléka
- 250 ml smetany 33%
- 6 vajec
- sůl a pepř
POSTUP NA TĚSTO:
- Z mouky, soli a másla vypracujte drobenku (pokud pracujete v robotu, použijte míchací metlu).
- Přidejte vejce a vodu a vytvořte hladké těsto. Pokud pracujete v robotu, nemíchejte více než 3 minuty.
- Zabalte do fresh folie a dejte alespoň na 30 min do lednice.
POSTUP NA NÁPLŇ:
- Hrášek nasypte do hrnce spolu se špetkou soli a lžičkou másla, zalijte vodou a nechte povařit (vařte jen krátce). Poté zceďte.
- V míse vyšlehejte vejce, mléko, smetanu a mátu. Přisolte podle chuti a přidejte trošku pepře.
SESTAVTE QUICHE:
- Na mírně pomoučneném valu vyválejte z těsta kolo, silné asi 3 mm. Pomocí válečku přeneste do formy. Okraje zařízněte podél venkovního kraje formy a potom zahněte dovnitř tak, aby pod nimi byl takový „půltunel“ (viz obrázek níže – naučila jsem se na kurzu v Saint Tropez :).
- Promíchejte hrášek se šunkou a nasypte do formy na těsto a vše zalijte tekutou směsí.
- Pečte na 160 stupňů 45 minut.
Takhle zahrňte těsto: