Špagety Carbonara

Uhlířské špagety. Je několik teorií proč se jim tak říká, ale mně se líbí ta, ve které je to kvůli pepři, který v jídle připomíná popílek z uhlí. Každý je dělá maličko jinak, ale všichni už snad vědí, že smetana by do nich přijít neměla. Tohle je verze, jak je děláme doma my.

Do tohto jídla jsem konečně mohla využít krásnou slaninku, kterou jsem koupila v Icelandu. Prodává se už nakrájená na špalíčky, které mám v tomto jídle nejraději a skvěle chutná i „syrová“, protože to není jen kus mastné hmoty, ale cítíte tam i maso. 200 g balíček byl za 40 Kč.

Pokud nemáte takhle krásnou slaninu, použijte do těstovin klasicky italskou Pancettu.

DSC_9348

INGREDIENCE NA 4 PORCE:

  • 500 g čerstvých špaget
  • 125 g parmazánu
  • 5 čerstvých, kvalitních vajec
  • 50 g másla
  • 200 g dobré slaniny (např. z Icelandu) nebo Pancetty
  • olivový olej
  • 4 stroužky česneku
  • hrst čerstvé petržele
  • sůl, pepř

Untitled

POSTUP:

  1. Na pánev dejte máslo a asi 2 lžíce oleje a vše zahřejte na mírném stupni.
  2. Přidejte oloupané, rozbité stroužky česneku a slaninu nakrájenou na špalíčky. Hodně pomalu ji nechte vypéct (náš sporák má 9 stupňů a nastavili jsme 5).
  3. Než se slaninka vypeče, nastrouhejte si parmazán a v misce ho vyšlehejte s vejci. Do směsi namelte dostatek pepře.
  4. Petrželku rozmixujte ve foodprocesoru do hladka a zašlehejte ji do vaječné směsi.
  5. Uvařte si špagety a až budou hotové, přendejte je do pánve k opražené slanince (česnek můžete vyndat, ale já ho tam ráda nechávám). Vodu ze špaget nevylévejte.
  6. Promíchejte špagety se slaninkou a tukem, který je v pánvi, odstavte se sporáku a poté do těstovin postupně vmíchejte vajíčkovou směs.
  7. Vajíčka se horkostí těstovin a pánve tepelně upraví, takže se nebojte, že budete jíst syrová, ale i přesto používejte pouze čerstvá, kvalitní vejce. Pokud se vám bude zdát, že těstoviny se lepí a omáčka není dostatečně „mokrá“ přidejte trošku vody z těstovin.