Lotrinský quiche

DSC_8522

Lotriský quiche, neboli Quiche Lorraine, jsem s vámi v neděli pekla online přes aplikaci Periscope. Než jsem ho stihla pořádně vyfotit, tak jsme ho snědli a tak jsem vyfotila jen jeden kousíček, který zbyl. Podávejte k němu lehký salátek z rukoly, rajčat a parmazánu, teplý hrášek a nebo jinou zeleninu. Poslouží tak jako výborný oběd.

INGREDIENCE:

  • 330 g hladké mouky
  • 6 g soli
  • 1 velké vejce na těsto + 6 vajec na náplň
  • 60 g vody
  • 170 g másla
  • 250 ml mléka
  • 250 ml 33% smetany
  • muškátový oříšek
  • 100 g slaniny
  • 70 g sýra Gruére nebo ementálu
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Předehřejte troubu na 160°C.
  2. V misce smíchejte mouku, 6 g soli, vejce, vodu a pokrájené máslo. Rukama vypracujte hladké těsto.
  3. Těsto zabalte do fresh folie a uložte do lednice.
  4. Slaninu a sýr nakrájejte na kostičky.
  5. V další míse smíchejte mléko, smetanu, 6 vajec, nastrouhejte muškátový oříšek, opepřete a dostatečně osolte – tato část bude tvořit velkou část quiche a proto dejte pozor, ať ji dobře dochutíte.
  6. Vyndejte si těsto z lednice a vyválejte placku tlustou asi 3 mm. Přeneste ji do koláčové formy, přes kterou by měla několik cm přepadat. Okraje zahněte dovnitř do formy, aby na vrcholku vyttvořily „tunel“ (pokud není popis jasný, hledejte obrázek v receptu na hráškový quiche, tam je to krásně vidět :).
  7. Na těsto ve formě poházejte slaninu a sýr a vše zalijte tekutou směsí.
  8. Pečte 45 – 60 minut, nebo do zlatova.
  9. Quiche nehcte lehce vychladnout, aby se vám lehce krájel, ale můžete ho podávat i studený.