Lotrinský quiche
Lotriský quiche, neboli Quiche Lorraine, jsem s vámi v neděli pekla online přes aplikaci Periscope. Než jsem ho stihla pořádně vyfotit, tak jsme ho snědli a tak jsem vyfotila jen jeden kousíček, který zbyl. Podávejte k němu lehký salátek z rukoly, rajčat a parmazánu, teplý hrášek a nebo jinou zeleninu. Poslouží tak jako výborný oběd.
INGREDIENCE:
- 330 g hladké mouky
- 6 g soli
- 1 velké vejce na těsto + 6 vajec na náplň
- 60 g vody
- 170 g másla
- 250 ml mléka
- 250 ml 33% smetany
- muškátový oříšek
- 100 g slaniny
- 70 g sýra Gruére nebo ementálu
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Předehřejte troubu na 160°C.
- V misce smíchejte mouku, 6 g soli, vejce, vodu a pokrájené máslo. Rukama vypracujte hladké těsto.
- Těsto zabalte do fresh folie a uložte do lednice.
- Slaninu a sýr nakrájejte na kostičky.
- V další míse smíchejte mléko, smetanu, 6 vajec, nastrouhejte muškátový oříšek, opepřete a dostatečně osolte – tato část bude tvořit velkou část quiche a proto dejte pozor, ať ji dobře dochutíte.
- Vyndejte si těsto z lednice a vyválejte placku tlustou asi 3 mm. Přeneste ji do koláčové formy, přes kterou by měla několik cm přepadat. Okraje zahněte dovnitř do formy, aby na vrcholku vyttvořily „tunel“ (pokud není popis jasný, hledejte obrázek v receptu na hráškový quiche, tam je to krásně vidět :).
- Na těsto ve formě poházejte slaninu a sýr a vše zalijte tekutou směsí.
- Pečte 45 – 60 minut, nebo do zlatova.
- Quiche nehcte lehce vychladnout, aby se vám lehce krájel, ale můžete ho podávat i studený.